Teknik ift. langdistanceløb

I langdistanceløb ( fra 3 km og op efter ) er god løbeøkonomi og en løbeteknik som belaster så lidt som muligt, helt essentielle områder ift. at få succes med løb. Her ser jeg så nærmere på disse to områder.

Det handler om et få et godt flow, ved at bruge så lidt kræfter som muligt – hvordan får man det ? Hvis vi tar tempo 4-7 min/km tempo, som de fleste motionsløbere/triatleter løber i, så kan man med fordel tænke korte skridt og forholdsvis høj kadance/frekvens. Knæene skal løftes så lidt som muligt, hvilket også gælder foden ved frem og bagud-sparket. Dvs. at foden skal løftes så lidt som muligt i både fremførings-fasen og bagudførings-fasen. Det gælder om at få så meget fremdrift som overhovedet muligt, og undgå at hoppe op og ned ( som er helt generelt ift. alle tempi  ). Core skal være stærk ( planke mv. er formålstjenestligt ), da du med stærkere core, bedre kan holde styr på kroppen i det hele taget. En vuggende stil fra side til side, skal selvfølgelig også undgås så meget som muligt – både mht fart men også ift. skaderisiko. Hoften bruges meget i løb, og kan med fordel trænes til at blive smidigere og stærkere.

Forfodsløb passer til nogen, og kan være udmærket. Dog kan der være øget risiko for skinnebensbetændelse. Men ellers er forfodsløb nærmest genial ift. løbeøkonomi og yderst skånende for kroppen som helhed, hvis vel og mærke man gør som beskrevet ovenover. Der skal dog en lang tilvænningsperiode til, før man rigtigt kan gå fra hællanding til forfodsløb. Dernæst er det ikke alle som er egnede til det. Skoene spiller selvfølgelig også en stor rolle her.

Sub 4 min/km løbere skal have længere skridtlængde, for at få den mere fart på. Men det er først når vi når ned omkring 3 min/km, at det virkelig betyder noget, og her er der ikke noget som hedder hællanding – det er nærmest umuligt. Knæene kommer lidt højere op, men bagud-føring er stadigvæk forholdsvis lav. Dvs. hælen skal ikke op til numsen ( det skal den til gengæld i sprint som er det mest kraftfulde løb, og her gælder der helt andre teknikker ). I sub 4 min/km. får armføringen også mere betydning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *